Održan seminar "Participativno budžetiranje i građanski nadzor lokalnih proračuna"

U organizaciji Zelene Istre se 9. i 10. ožujka 2015. u Zagrebu održao seminar “Participativno budžetiranje i građanski nadzor lokalnih proračuna”. Seminar je osmišljen i realiziran u okviru projekta “Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun” kojeg provodi Zelena Istra, a financira Europska unija kroz program IPA 2011 “Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj”.

Program seminara privukao je pozornost više od 50 predstavnika udruga civilnog društva i građanskih inicijativa, koji su se okupili u Zagrebu, gdje su dobili priliku upoznati se sa dobrim primjerima participativnih praksi u Hrvatskoj i Europi te s pravnim i regulatornim kontekstom nacionalnog i lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Prvi dan seminara započeo je predstavljanjem modela participativnog budžetiranja njemačkog grada Kölna. Kroz prezentaciju Dirka Blauhuta iz kelnskog Odjela za e-upravljanje prisutni su upoznati i sa poteškoćama na koje participativni proračun kroz godine nailazi u tom gradu, kao i sa mogućim odgovorima i perspektivama daljnjeg razvoja i dizajna modela participacije.

Sljedeće predavanje bavilo se već desetljetnom tradicijom e-demokracije u Estoniji, i modelom participativnog budžetiranja u estonskom gradu Tartuu te crowdsourcing inicijativom Citizens’ Assembly, koje je predstavila Liia Hänni iz organizacije eGovernance Academy. Za kraj prvog dana, Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije predstavio je prisutnima osnovnu proračunsku terminologiju, kao i dinamiku odvijanja nacionalnih i lokalnih proračunskih ciklusa u Hrvatskoj.

Sljedećeg dana seminara predstavnik GONG-a, Duje Prkut, predstavio je participativni proračun Grada Pazina, odnosno prošlogodišnji projekt GONG-a “Pazi(n), proračun!”, koji predstavlja prvi slučaj participativnog donošenja proračuna na području Republike Hrvatske. U nastavku prezentacije, isti izlagač upoznao je sudionike seminara s mogućnostima i praktičnim iskustvima primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, koji se pokazao kao izvrstan mehanizam građanskog nadzora javnih uprava i institucija. Seminar je zaključen izlaganjem Matica Primca, mariborskog aktivista i člana Iniciative za Mestni zbor, koji je prisutne upoznao sa borbom samoorganiziranih građana Maribora za uvođenje participativnog budžetiranja i detaljima modela kojeg građani predlažu, kao i o najnovijem razvoju događaja, prema kojemu je gradonačelnik napokon iskazao interes za suradnjom po tom pitanju.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti nazočiti seminaru, a zainteresirani su za obrađivane teme, objavljujemo i prezentacije s održanih predavanja, koje možete preuzeti ovdje: