PB u Madridu!

Nakon što je na lokalnim izborima vlast u španjolskoj prijestolnici osvojila progresivna koalicija građanskih inicijativa Ahora Madrid poduprta od strane relativno nove radikalno lijeve stranke Podemosa, vidljivi su i prvi rezultati radikalne transformacije i demokratizacije upravljanja i vladanja - u vidu nove web stranice Decide Madrid (Odluči o Madridu / Odluči, Madride), koja osim participativnog budžetiranja najavljuje i participativno planiranje te javni i otvoreni (Open Data) pristup svim podacima gradske vlasti. Stoga se čini kako iskrene političke volje vlasti, koja je jedan od osnovnih uvjeta kvalitetne i održive participacije građana, neće nedostajati.

U procesu participativnog budžetiranja, koje će trajati od 22.2. do 30.6.2016. godine, građani će odlučivati o investiranju čak 60 milijuna eura proračunskog novca! Gradske vlasti objavit će SVE prijedloge (i prihvaćene i odbijene), izglasanim prijedlozima garantirano je uvrštenje u proračun, no tu priča ne završava - njihova provedba bit će praćena na web stranicama za participativnu demokraciju grada Madrida.

Osim prijedloga za proračunske investicije, na stranici Decide Madrid najavljuju i participativno prostorno planirranje, a građani mogu tokom cijele godine objavljivati i opće prijedloge nevezane uz proračun, koji će automatski biti uvrštavani na dnevni red gradskog vijeća čim dobiju potporu 2% stanovnika. Transformaciju Madrida u smjeru participativne demokracije, osim na web stranici koja ima i englesku verziju, ukoliko znate španjolski možete pratiti i na Facebooku - Abriendo Madrid !