Participativno budžetiranje napokon u Mariboru!

U Mariboru je upravo ovih dana započeo pilot projekt participativnog budžetiranja za koji se građani i organizacije civilnog društva okupljeni oko inicijative "Odločaj o mestu" (Odlučuj o gradu) zalažu još od travnja 2013. godine. Ideja se rodila na kvartovskim skupštinama na kojima su se okupljale građanke i građani tokom i nakon velikih prosvjeda u Mariboru i Sloveniji 2012.- 2013. godine, gdje su zaključili kako lokalne vlasti ne uzimaju u obzir njihove potrebe u dovoljnoj mjeri.

Sada, nakon dvije i pol godine borbe, gradonačelnik Maribora je konačno odobrio provođenje pilot projekta na razini jedne gradske četvrti, gdje će građani direktno odlučivati o trošenju 100,000.00 eura, što je 0.1% mariborskog proračuna. Iako u inicijativi građana smatraju kako bi optimalni iznos bio barem 300,000.00 eura, ipak su zadovoljni što projekt ipak napokon kreće, uz obećanje nadležnih da će se, u slučaju uspješnog provođenja pilot projekta, participativno budžetiranje proširiti na narednih 6 četvrti.

Proces je zamišljen tako da građani do 22. listopada predaju svoje prijedloge putem internetske stranice www.mariborpp.si, nakon čega ih gradske službe financijski i tehnički obrađuju te stavljaju na "fizičko" glasanje, koje će se održati 22. studenog. Svaki će stanovnik četvrti na raspolaganju imati 5 glasova koje će podijeliti projektima koje smatra prioritetima.

Sretno, Maribor!