Održan seminar "e-Participativni alati"

U organizaciji Zelene Istre 15. i 16. travnja 2015. održan je seminar “e-Participativni alati”. Seminar je osmišljen i realiziran u okviru projekta “Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun” kojeg provodi Zelena Istra, a financira Europska unija kroz program IPA 2011 “Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj”.

Nakon uspješnog prvog seminara u ožujku, program drugog seminara privukao je pozornost više od 50 predstavnika udruga civilnog društva i građanskih inicijativa, koji su se okupili u Zagrebu, gdje su dobili priliku upoznati se sa primjerima primjene e-alata u procesima participativnog budžetiranja u Njemačkoj i na Islandu, ali i mogućnostima primjene open source rješenja u analizi proračuna te povećanju transparentnosti javnih financija i javnih službi općenito.

Prvi dan seminara započeo je predavanjem Michelle Ruesch iz Zebraloga, tvrtke specijalizirane za e-participativna softverska rješenja, koja je prisutnima izložila iskustvo participativnog budžetiranja njemačkog grada Solingena te trenutne tendencije u polju e-participativnog i e-demokratskog softvera. U nastavku seminara Robert Bjarnason i Gunnar Grimsson iz islandske organizacije Citizens Foundation predstavili su svoj open source e-participativni alat Your Priorities, koji će biti korišten i pri izvedbi našeg projekta participativnog budžetiranja u Karlovcu, Malom Lošinju i Puli. Sljedeća prezentacija bavila se primjenom open source bussiness intelligence softvera za analizu proračuna, a održao ju je Dejan Gambin iz pulske tvrtke Coin. Prvi dan seminara zaključio je Marko Rakar iz udruge Vjetrenjača, predavanjem o primjeni e-alata za povećanje transparentnosti javnih financija, kao i perspektivama metode prediktivne analize u povećanju efektivnosti javnog sektora.

Drugi dan seminara bio je posvećen radionicama koje je vodio dvojac iz Citizens Foundationa, a koje su bile posvećene načinima motiviranja građana za sudjelovanje u participativnim procesima i detaljnijim uvidima u tehničku stranu Your Priorities softvera.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti nazočiti seminaru, a zainteresirani su za obrađivane teme, objavljujemo i prezentacije s održanih predavanja, koje možete preuzeti ovdje: