Nacionalna konferencija - "Participativno budžetiranje: zašto i kako? Hrvatska i europska iskustva"

U Zagrebu (Hotel International) će se od 7. do 9.12. održati konferencija "Participativno budžetiranje - zašto i kako? Hrvatska i europska iskustva" u organizaciji Zelene Istre i partnera na projektu "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun".

Hrvatska i europska iskustva predstavit će predstavnici/ice civilnog društva, lokalnih vlasti i administracije te renomirani stručnjaci/kinje, poput Nelsona Diasa, urednika najvažnije i najutjecajnije knjige o participativnom budžetiranju posljednjih godina - "Hope for Democracy: 25 Years of Participatory Budgeting Worldwide" (link na besplatan download možete pronaći ovdje: http://pb.zelena-istra.hr/node/5)

Troškove putovanja, smještaja i prehrane za sudionike/ice izvan Zagreba, kao i troškove ručka i večere za sve sudionike/nice kojima je to potrebno snose organizatori.

Participativno budžetiranje (ili kraće PB) jest oblik demokratske inovacije koji odgovara na probleme globalne krize predstavničke demokracije, koja se očituje u drastičnom padu povjerenja građana/ki u institucije vlasti te zabrinjavajućoj posljedici, iznimno opasnoj za demokratska društva - (samo)isključivanju građana/ki iz političkog života i procesa odlučivanja.

U svojim raznim oblicima, PB doživljava eksponencijalan rast popularnosti diljem svijeta (u zadnje vrijeme posebno u SAD-u) te donosi brojne koristi - za građane/ke, ali i predstavnike/ce vlasti te društvo općenito.

Uz PB se već poslovično povezuju dobrobiti poput poboljšanja komunikacije te povećanja povjerenja između građana/ki i lokalnih vlasti, transparentnosti, demokratičnosti, pravednosti, učinkovitosti i legitimiteta alokacije javnih sredstava (čak posebno u razdoblju smanjenih proračunskih prihoda).

No, u posljednje se vrijeme sve više govori i o potencijalima participativnih i deliberativnih procesa da budu važan alat u poticanju ponovnog uspostavljanja konstruktivnog dijaloga među građanima/kama u stranački, "ideološki" i "identitetski" sve dublje podijeljenim društvima, budući takvi demokratski procesi građane/ke okupljaju oko rasprave o konkretnim problemima i projektima za razvoj njihove zajednice.

Prvi dan konferencije (srijeda, 7.12.) namijenjen je organizacijama civilnog društva, a uključivat će prezentacije dvogodišnjeg iskustva predstavnika i predstavnica udruga IDEM i ja iz Malog Lošinja, Pan iz Karlovca te Zelene Istre iz Pule, u provođenju projekta "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" u svojim sredinama. Sudionici/e će biti upoznati/e sa rezultatima projekta, kao i problemima i izazovima s kojima smo se susretali u provedbi.

Ostatak konferencije, osim organizacijama civilnog društva, namijenjen je i predstavnicima lokalnih i nacionalnih vlasti, a uključivat će prezentacije renominiranih međunarodnih stručnjaka/kinja te predstavnika/ica lokalnih vlasti i udruga civilnog društva o iskustvima provođenja participativnog budžetiranja u Hrvatskoj (Karlovcu, Malom Lošinju, Puli, Pazinu), ali i Estoniji, Islandu te Portugalu, koji ove godine pokreće prvi proces nacionalnog participativnog budžetiranja u povijesti!

Obrazac prijave (za predstavnike/ice organizacija civilnog društva i građanske inicijative) : https://goo.gl/forms/6zhhSTGOBFBZVvoz1
Obrazac prijave (za predstavnike/ice jedinica lokalne i regionalne samouprave te državnih institucija) : https://goo.gl/forms/8qvBiTl2hvyW6ID73

Program konferencije:

Srijeda, 7.12.2016.
(za organizacije civilnog društva i građanske inicijative)

9:15 – 9:45 – registracija sudionika/ca i druženje uz kavu / čaj / kolače

9:45 – 10:00 – uvod organizatora

10:00 – 11:30 – Prezentacija nove verzije Your Priorities (izradili Citizens Foundation) platforme za e-demokraciju i PROračun (izradio Coin d.o.o.) aplikacije za vizualizaciju proračuna

10:00 – 11:30 – Ivan Mužar (Pan Karlovac) – BoljiKarlovac.org: e-participativno budžetiranje u Karlovcu

14:00 – 15:30 – Bojana Genov (IDEM i ja) – BoljiLosinj.org: e-participativno budžetiranje u Malom Lošinju

16:00 – 17:30 – Goran Matić (Zelena Istra) – PulaOdlucuje.org: e-participativno budžetiranje u Puli

--
Četvrtak, 8.12.2016.

10:15 – 10:45 – registracija sudionika/ca i druženje uz kavu / čaj / kolače

10:45 – 11:00 – uvod organizatora

11:00 – 12:30 – Maja Stranić Grah (Grad Pazin) – Pazi(n)! proračun: 3 godine PB-a u Pazinu

12:30 – 14:00 – Nelson Dias (In Loco) – PB u Portugalu: od lokalnog do nacionalnog proračuna!

16:00 – 17:30 – Panel: Suradnja lokalnih vlasti i civilnog društva na e-PB-u u Karlovcu, Malom Lošinju i Puli (sudjeluju predstavnici/ice Grada Karlovca, Malog Lošinja i Pule te udruga Pan, IDEM i ja i Zelene Istre)

18:00 – 19:30 – Predrag Bejaković (Institut za javne financije) –
Proračun i sudjelovanje građana
--
Petak, 9.12.2016.

10:15 – 11:00 – registracija sudionika/ca i druženje uz kavu / čaj / kolače

11:00 – 12:30 – PB u Reykjaviku

12:30 – 14:00 – Simmo Kikkas (Grad Kuressaare, Estonija) –
PB u Kuressareu

16:00 – 17:30 – Jelizaveta Krenjova (E-Governance Academy, Estonija) – e-Demokracija na lokalnoj razini: najbolje prakse,
trendovi i metode